Saturday, June 3, 2017

Nasihat di bulan Ramadhan

Salam Ramadhan. Alhamdulillah tahun ni kita, ya kita, yang tengah membaca ni, berpeluang dipertemukan lagi dengan Ramadhan, bulan tarbiah. Dekat London, kami puasa 18 jam sebab sekarang nak masuk musim panas. Subuh masuk pukul 2.50 pagi dan maghrib masuk pukul 9 malam (average). Makin hari subuh makin awal, dan maghrib makin lambat. Memang lama, tapi alhamdulillah lepas beberapa hari puasa, kelamaan tu tak terasa sangat. (First day puasa, by pukul 6 petang, kepala dah berdenyut-denyut tak terhingga. Sekarang dah tak rasa macam tu dah. ) Cuma waktu untuk bersahur tu lah, confuse samada lepas terawih, nak tidur dulu, atau nak tunggu tidur lepas subuh. Habis terawih kat Malaysian Hall pukul 11.30 malam. Nasib baik rumah saya dekat saja dengan Malaysian Hall, jadi balik lewat pun okay saja.

Saya nak cerita satu perkongsian, yang housemate saya buat saya sedar. Kami on the way balik dari Malaysian Hall and terjadilah conversation ni.

Saya : Nasib baik sekarang panas kan, so orang tak perlu pakai jaket nak pergi Malaysian Hall. Kalau tak, mesti nanti ada satu tempat, selonggok baju sejuk.
Housemate : Haah kan.
Saya : Saya dah lupa dah kesejukan winter macam mana. 
Housemate : Sebab tu Rasulullah cakap, bila kat syurga nanti, sekali kita dicelup dalam syurga, kita terus lupa kesusahan yang kita pernah alami kat dunia ni. Tapi, kalau sekali kita dicelup dalam neraka, lupa terus semua kesenangan yang kita pernah dapat kat dunia ni. Itu syurga, kita ni baru dunia. 
Saya : Haah kan, padahal winter baru je berlalu bulan 2 haritu. Sekejap je pun saya dah lupa rasa dia macam mana bila dah dapat selesa summer ni. Waktu winter tu, sejuk sampai sakit hidung sakit pipi semuanya.

Jadi, kami pun insaf bersama-sama. Huhu.

“Pada hari kiamat didatangkan orang yang paling nikmat hidupnya sewaktu di dunia dari penghuni neraka. Lalu ia dicelupkan ke dalam neraka sejenak. Kemudian ia ditanya: ”Hai anak Adam, pernahkah kamu melihat suatu kebaikan, pernahkah kamu merasakan suatu kenikmatan?” Maka ia menjawab: ”Tidak, demi Allah, ya Rabb.” Dan didatangkan orang yang paling menderita sewaktu hidup di dunia dari penghuni surga. Lalu ia dicelupkan ke dalam surga sejenak. Kemudian ditanya: ”Hai anak Adam, pernahkah kamu melihat suatu kesulitan, pernahkah kamu merasakan suatu kesengsaraan?” Maka ia menjawab: ”Tidak, demi Allah, ya Rabb. Aku tidak pernah merasakan kesulitan apapun dan aku tidak pernah melihat kesengsaraan apapun.” (HR Muslim 5018). 
-dari blog EraMuslim. Untuk baca penerangan lebih lanjut, sila klik link.


Kalau nak start rasa nikmat Ramadhan tu, banyakkan baca al-Quran dan tafsir. Feel it flowing in you. Rasa macam kena simbah dengan air yang selesa. Doakan kita semua keluar daripada Ramadhan tahun ni, dalam keadaan lebih baik. Moga istiqamah.💪 ✊

Gunakan Ramadhan ni sebaiknya seolah-olah ini Ramadhan terakhir kita. Lama tu nak tunggu next Ramadhan, tahun depan baru jumpa balik. Macam-macam boleh berlaku dalam tempoh masa tu. 😊

No comments:

Post a Comment